onsdag 17 december 2014

Historia slutuppgift

Slutuppgift-Antikens Grekland och Romarriket.

Folket
I de romerska och grekiska samhället var det männen som bestämde. I Grekland när det var Olympiska spel fick inte kvinnorna se på. I romarriket när det var gladiatorspel fick kvinnorna sitta högst upp i arenan. Männen var de som fick sitta i senaten och vara med och bestämma i demokratin i Aten. Kvinnorna hade inte rösträtt. De skulle vara hemma och ta hand om hemmet och barnen. När de hade ont om mat var det mannen som fick äta först. I Grekland skulle kvinnan producera soldater som skulle försvara landet. Det var aldrig en kvinna som hade makten i varken Rom eller Grekland. Man hade inte rätt till utbildning om man var en kvinna för att det sågs vara onödigt för att de skulle ju bara ta hand om hemmet och barnen. Mannen hade det oftast bättre än kvinnan. Kvinnan giftes bort när de var cirka tretton år eller till och med yngre av sin fader. En rik familj ska gifta bort sin dotter till en annan rik. Kvinnorna skulle föda barn. Det ledde till att många kvinnor dog i barnsäng. De levde i snitt tills de blev trettio. Mannen kvinnan gifte sig med brukade vara mer än dubbelt så gammal. Skälet till att de var så mycket äldre var för att mannen skulle försörja familjen så de var tvungna att arbeta innan de gifte sig. Om de gifte sig så hade kvinnan ingen rätt till att få pengar eller ens behålla sina barn. I förhållande till grekiska hade romerska kvinnorna det bättre. Kvinnorna i Rom fick gå ut på stan och handla mat, de fick gå och se på teater och till och med se gladiatorspel.

Religon/Kultur
De båda kulturerna hade i början polyteism (bad till olika gudar)  som religon. Gudarna  som  romarna tillbad var från början grekiska och etruskiska gudar. De bytte bara namn på de olika gudarna.T,ex Zeus och Jupiter var samma gud. Men de gjorde så att gudarna skulle vara mer romerska. De gjorde statyer och målningar på gudarna med romerska kläder.
Det ändrade också myterna. De hade olika gudar att be till vid olika tillfällen. De romerska soldaterna bad t,ex till krigsguden Mars medan grekerna bad till Ares. Man hade olika arrangemang för de olika gudarna. De olympiska spelen var för att hedra den grekiska guden Zeus. De sa att var fjärde år hade gudarna sporttävlingar. Grekerna hade de olympiska spelen på platsen Olympia. Namnet Olympia är uppkallat efter Olympos som var gudarnas hem. Olympia var då en helig plats och det var bara präster som fick vistas där när det inte var olympiska spel. Innan atleterna skulle tävla var de tvungna att be böner.

Politik
Grekernas och romarnas politik byggde på samma sak i början. Att ingen skulle ha ensam makt. Romarna hade en senat. Senaten bestod utav ett antal politiker som bestämde. Av dem var det två som hade mer makt (konsuler). Konsulerna fungerade som presidenter. De hade makten i två år och sen var det två andra som fick makten. Men senare skulle romarna bli ett kejsardöme. Senaten var fortfarande kvar men de hade mycket mindre makt. I Rom fick inte de fattiga vara med och bestämma över huvud taget. Det var bara de rika patricjerna som hade makten. I Senaten satt det en man var från de finaste familjerna. Det var bara soldaterna i Atens arme som fick bestämma och säga vad de tyckte.  Vare sig i Aten eller Rom hade kvinnorna något att säga till om i politiken. Det var ingen skillnad om man var rik eller fattig i Aten så länge man hade rösträtt. Det var handuppräkning och alla hade en röst var och inte mer. I Aten var det männen som var med i Atenska försvaret eller gardet som hade rösträtt men det var bara cirka var tionde man.

Arv från Antikens Grekland
Grekerna har gett oss matematiken. Allt blir lättare med matematik som till exempel när man skall betala skatt och bedriva handel. När man skulle bygga stora byggnader som Akropolis då behövdes matematik för att räkna ut hur stor varje del ska vara eller hur man ska få plats med föremålet. Från början var dessa nya grejen till för göra det lättare inom  jordbruk och astronomi. När man ska handla så behövs matematik. Detta är viktigt när ett land bytte varor och idéer med varandra. Matematik har varit en av de stora anledningarna till att människan har kommit så långt. Många uppgifter som verkar omöjliga är väldigt enkla med hjälp av det. Matematiken är den viktigast genombrottet sen man lärde sig att hantera eld.

Har det förändrats?
Matematiken har inte ändrats så mycket. Vi har utvecklat matematiken genom åren med hjälp av fler formler som inte fanns under antikens Grekland. Matematiken förenklades ytterligare när vi fick de arabiska siffrorna. Förr var det bara de smarta och rika som kunde matematik men idag kan nästan vem som helst lära sig det. Idag kan vi använda matematik  till det mesta. 

Arv från Romarriket. 
Av romarna har vi fått kristendomen. Den är nu den största religionen i världen. Den kristna påven är en av de äldsta titlarna som finns kvar i dagens samhälle. Cirka 70 e.kr gjorde Judea i nuvarande Israel  uppror mot romarna. Upproret slogs ner av den romerska generalen Vespasianus och hans son Titus som senare båda två skulle bli romerska kejsare. Deras arme besegrade Judea  och brände bland annat ner det heliga templet i Jerusalem. Som straff för att de gjorde uppror fick inte judarna bo kvar i det heliga landet. Detta ledde till att judar och de tidiga kristna spreds ut  i hela romarriket. därmed spreds kristendomen. I början tyckte man inte om de kristna och dödade en hel del av dem. Men tillslut var även de romerska kejsarna kristna. Konstantin var den första kristna kejsaren. Efter romarrikets fall var kristendomen den största religionen i Europa. De kristna européerna åkte till Amerika och Afrika och då spred kristendomen ytterligare. Idag är kristendomen fortfarande den största religionen tack vare romarna.


Har det förändrats?

Idag har vi olika sorters kristendom. Nu kan man t,ex vara katolik, ortodox och protestant. Men religionen bygger fortfarande på de det gjorde under romarrikets tid. Det är samma berättelser och profeter som då. För katolikerna har påven fortfarande den högsta positionen i kristna världen förutom gud själv. 

tisdag 9 december 2014

Uttvärdering Bild.

Planering/skiss
Uppdraget var att göra en serie bild.
Syftet med bilden är att man ska kunna förstå vad bilden handlar om genom inte bara läsa texten utan att se på bilderna också. Bilden ska innehava figurer som skulle ha flera olika ansiktsuttryck. Min bild ska vara rolig och händelserik. De material jag kommer att behöva en blyertspenna, färgkritor, och ett papper.

Halvvägs genom arbetet
Mina figurer är ganska detaljrika. Så jag blev tvungen att rita lika noggrant i varje bild. Det var ganska svårt och tog långt tid. Jag har ändrat en sak. Jag hade tänkt ha filmridåer men jag tog väck dem för att de skulle tagit för mycket plats.

Arbetet är klart och redovisat
Det blev nästan som jag hade tänkt. Mina figurer blev bra och noggrant gjorda. Men min bakgrund blev inte den bästa. Bakgrunden var. De andra förstod budskapet att man inte ska köra för fort. De förstod innehållet bra och de tyckte att serien var rolig. Jag kunde gjort en jämnare bakrund. Mina pratbubblor kunde blivit lite finare. Jag kunde lagt mer tid på att göra pratbubblorna fina. Jag har lärt mig hur man gör serier på rätt sätt. Jag har lärt mig vad närbild, totalbild är och hur man ritar dem.