tisdag 2 juni 2015

Australien

1) I Australien bor 24 miljoner människor. Det betyder att landet är mycket glest befolkat. I vilka delar av landet bor det många människor? Vilka delar är glest befolkade? Använd en befolkningskarta över Australien och anteckna samband mellan befolkningstäthet och vegetation.
EXEMPEL: Är befolkningstätheten i Australiens inre stor eller liten? Vilken vegetation har Australiens inre? Vilka samband mellan befolkning och vegetation är tydliga?

I centrala Australien är det öken. Det faller väldigt lite regn där under ett år och det växer inte mycket. Eftersom att det inte regnar mycket eller växer bra är det i princip hopplöst för jordbruk. På östkusten och en liten del av västkusten regnar det mycket mer. Så det växer bra där. Alltså är jordbruket mycket bättre längs kusterna i Australien. Det finns inte lika mycket naturtillgångar i centrala Australien som längst kusterna. Eftersom det inte finns några större städer i centrala Australien så finns det inte så mycket arbetstillfällen. Så då bor de flesta av Australiens befolkning på östkusten och en liten del av västkusten. Längst kusterna finns det fler arbetstillfällen bland annat för att det är bra jordbruk. Från början byggde man städerna längst kusterna för att det var bra för handeln.


2) Studera Europas vegetationszoner i en kartbok. Skriv ner vilka vegetationszoner som finns.

I framför allt norra Europa i länder som Norge Sverige, Ryssland och Finland finns det barrskog. Lövskogar finns i princip varenda land i Europa. Längst Medelhavets kuster domineras vegetationen av Medelhavsvegetation. I delar av Norge, Sverige , Finland, Ryssland och i alla dem baltiska länderna förekommer ett klimat med blandad barr och lövskog. I östra Europa t.ex Ukraina är det vanligt med grässtäpp. Inte så konstigt är det vanligt med bergsvegetation i Alperna, Pyrenéerna och andra bergskedjor. Tundra och fjäll förekommer bara på Island, Ryssland och i Skandinavien. Som bergsvegetation förekommer tundra och kallfjäll i bergiga områden.

3) Ta reda på vilka klimatzoner det finns i Europa.

I Europa har vi subtropiskt klimat nere i medelhavsområdet. I princip resten av Europa har vi den tempererade zonen. Klimatet är inte lika varmt som i den subtropiska zonen, det är ganska varmt på sommaren och ganska kallt på vintern. Högst upp i Sverige, Norge, Finland, Ryssland och hela Island har vi polarzonen. Där är klimatet ännu kallare än i den tempererade zonen.

4) I Europa bor över 700 miljoner människor. Vilka delar av Europa är mest tätbefolkade? Vilket samband finns mellan befolkningstäthet och kallt klimat?

De mest befolkningstäta områdena  i Europa är kring Tyskland, Nederländerna, Belgien, Storbritannien och längst kusterna i medelhavet som i Italien. Eftersom det bor så många i Storbritannien, Belgien, Holland och Tyskland är för att det finns så stora industrier där. I Tyskland finns det mycket kol och stora metallindustrier. I Storbritannien finns det stora tillgångar olja och andra stora industrier. Holland är ett stort handelscentrum. Kusterna längst Medelhavet är också ett väldigt attraktivt ställe att bo på. Det är också bra för handel.

5) Använd en karta som visar årsnederbörden i Europa. Vilka samband finns det mellan nederbörd, vegetation och befolkningstäthet?

Där det regnar mest är områden med berg. Bergen tvingar molnen upp och släpper då av sin vätska som nederbörd. Vid kusterna längst Atlanten och en del kuster längst Medelhavet  regnar det också ganska mycket. Det finns inget land som verkligen har vattenbrist. Det är oftast inte därför folk bosätter sig på de olika ställena. Man bosatte sig på strategiska platser t.ex längst havet och floder för att det var bland annat bra för handel. Man bosatte sig också på ställen där man kunde göra om marken till åkermarker. Det är på dem områdena det bor flest. Många bor inte högst uppe i Europa. Det är inte bra jordbruk där men det är inte för att det regnar för lite. Det är för att det är för få soltimmar för att det ska kunna växa bra.

6) Jämför Europa och Australien med varandra vad gäller vegetationszoner, klimatzoner och befolkningsfördelning. Resonera kring de likheter och skillnader som du hittar.

Australien har en stor öken. Det enda ökenliknande klimatet i Europa ligger i Spanien. På östkusten i Australien där det bor flest är det tempererat kustklimat. Detta klimatet liknar klimatet i Europa. I nordöstra Australien finns det inslag av savannklimat och tropiskt regnskogs klimat. Det finns varken regnskogar eller savanner i Europa. Så som i Europa bor det många längst kusterna i Australien. Men i Europa är det inte så att i princip alla bor längst kusterna så som i Australien. Europas inlandsklimat är inte alls lika varmt och torrt som Australiens.

2 kommentarer: