torsdag 22 oktober 2015

Halloween

Halloweens ursprung kom från Irland och delar av Skottland. Där hade de en högtid som hette Samhain. Samhain firades när skördesäsongen var slut och vinterhalvåret började 31 oktober.  Under Samhain sa man att de dödas själar kunde återvända till jorden. När Irland och Skottland började bli kristna bestämde de sig inte för att utrota traditionen utan förkristna den. Påven valde att flytta den liknande kristna traditionen till 1 november. Men traditionen försvann aldrig helt.

I mitten av 1800-talet emigrerade många irländare till Amerika och då förde med traditionen. Det var i Amerika Halloween skulle bli väldigt stort. Men det var inte bara Samhain som format Halloween, den brittiske högtiden ''Guy Fawkes Night'' bidrog också till att halloween skapelse. Under början av 1900-talet var halloween ett stor problem för att ungarna  busade genom att förstöra fönster osv, halloween var alltså i början en ganska våldsam högtid. Men under 50-talet blev halloween en av Amerikas stora traditioner. Nu för tiden är det tradition att barnen går en bus eller godis runda, de äldre brukar ha halloween fester. Namnet Halloween kommer ifrån All Hallows' Eve.

I Sverige har halloween aldrig varit en speciellt stor högtid. Under 90-talet gjorde man större ansträngningar för att införa halloween i Sverige. 2010 firade cirka 4 av 10 svenskar halloween.

fredag 16 oktober 2015

Reflektion kring träning och kondition

1. Utvärdera målet för din tid på Gunnesborundan, dvs hur har din kondition påverkats under perioden, har din/a metoder  fungerat, varför?
Jag satte målet att springa Gunnesbovarvet på tiden 13.20. Jag uppnådde målet halvvägs genom träningen. Jag satte aldrig upp ett nytt mål och det vet jag inte varför jag inte gjorde det. Jag sprang inte den sista gången för att jag var sjuk. Mina metoder har fungerat bra, jag har gått på mina träningar och varit på idrotten. Min kondition har inte påverkats speciellt mycket för att jag redan hade bra kondition innan vi började med det.

2. Upplever du att du märkt en förbättring av din kondition på något mer sätt (du orkar mer) sedan v.35? På vilket/vilka sätt?
Jag kan inte säga att min kondition har ändrats, det kan bro på att jag redan tränar så mycket. Jag har väll hållit kvar konditionen jag redan hade innan vi började med arbetsområdet. Men jag  har inte märkt någon förbättring. Om jag skulle känna någon förändring hade idrottslektionerna varit tvungna att vara längre. 

3. Du har under 6-7 veckor fört träningsdagbok. Sammanfatta kortfattat hur du tränat på egen hand eller i din förening.
Jag har tränat handboll med mitt lag. Det gör jag 3 gånger i veckan. På tisdags träningarna är vi en halvtimme ute och gör intervaller. Sen är vi en timme inne. På tisdagar brukar det vara okej jobbig träning. På onsdagsträningen är vi ute i en halvtimme och löper, sen en timme med fys inomhus och sist en time vanlig träning. Onsdagsträningen är den klart jobbigaste träningen. Fredagsträningen är två timmar lång. Då har vi bara handbollsträning. Den tycker jag är den roligaste träningen för att då tränar vi så mycket handboll. Som tisdagsträningen är det helt okej svårighetsgrad på träningen. Sen har jag varit på idrottslektionen. Under den tiden vi höll på med kondition har jag sprungit ett lopp som var 1mil lång.

4. Vad tycker du om att skriva träningsdagbok? Fördelar / nackdelar?
De bra sakerna med träningsdagboken är att man kan då  gå tillbaka och läsa vad man har gjort, man kan se hur det gick och hur man kände sig. Sen kan man jämföra äldre inlägg med nyare för att se om man har  utvecklats eller inte. Nackdelarna med träningsdagboken enligt mig är att det är extra arbete. Efter man har tränat är vill man häldre duscha och och göra något annat istället för skriva i en träningsdagbok även om det bara tar 5min.

5. Har du under dessa veckor förändrat din egen träning? Varför? Varför inte?
Nej jag har inte ändrat på det sättet jag har tränat. Det sättet som jag tränar på ett bra sätt så jag har inte haft något behov av att ändra den.

6. Vilka fördelar i vardagen har du om du är vältränad och har god kondition?
Fördelarna är att jag orkar men om jag är vältränad och har bra kondition. Det är bra för hjärtat om man är vältränad och har bra kondition. Det är inte häller fel med att ha en snygg vältränad kropp. Jag vill häldre ha six-packs än ölmage. Men det får man bara om man tränar mycket.

7. Tror du att du kommer att fortsätta med att träna din kondition fortsättningsvis?
  Varför ? Varför inte?
Ja, jag kommer definitivt att fortsätta med att träna min kondition. Konditionsträning var något jag höll på med redan innan vi började med arbetsområdet. Handbollsträningen innehåller mycket konditionsträning. Men jag springer mycket utanför handbollen samt att jag har deltagit i några lopp.

8. Utvärdera hela arbetsområdet, dvs konditionsträningen, orienteringen, lagspelen.
Orienteringen gick helt ok. När vi vi var i skrylle så var jag och den jag sprang med ganska snabba med att klara av banan. Vi var dåliga på att hitta kontrollerna men det tog vi igen eftersom vi var snabba på att springa.

Konditionsträningen gick bra och var ganska kul. Jag behöver inte skriva så mycket om det för att konditionsträningen är det jag har skrivit om så jag behöver inte skriva så mycket. Jag sprang på den tiden som var mitt, det finns inte så mycket att klaga på.

Jag gillade när vi höll på med lagsport. Lagsport är något jag tycker om men kan bero på att jag utövar en lagsport. Eftersom jag utövar en lagsport var det inga problem med passningspel och att vara en lagspelare. Klart hade jag kunnat diva och genom passa någon når vi höll på med handboll och basket, men vad skulle jag och mina klasskamrater lärt sig på det. Så då kan det vara bättre att passa en annan som också har bra läge.  

tisdag 13 oktober 2015

Vad krävs för att ett land ska bli självständigt

Fråga 1
När ska en koloni eller en annan del av ett land ha rätt att förklara sig självständigt? Vad anser du? Har till exempel karga Gotland, platta Skåne eller underbara Västergötland rätt att förklara sig självständigt från Sverige? Om inte, vad skulle krävas för att de skulle kunna göra det?
Jag tycker att en del av ett land kan bli självständigt. Jag tycker inte länder ska kolonisera andra länder. Makten ska komma från dom som bor där och förstår deras kultur och traditioner. Om t.ex Skåne vill bli självständigt borde det vara en önskan som funnits under en lång tid. Jag tycker också att man redan ska ha bestämt huvudstad som Malmö t.ex. Man ska ha röstningar om saken så som i Skottland, då ska man inte bara rösta om att landet ska bli självständigt eller inte utan också vilket parti man vill ska sitta i regeringen. Under röstningen om självständighet tycker jag att det ska vara 2/3 av befolkningen ska rösta för det, så jag tycker inte att det räcker med att de har majoritet. Man borde också rösta i kommunerna, kommunröstningen blir ganska komplicerad för att det borde vara majoriteten som röstar ja för att bli ett eget land. Men om de stora kommunerna så som Helsingborg, Malmö, Lund mm röstar nej borde inte Skåne bli självständigt eftersom de är så stora kommuner. Om en viss del av Skåne absolut inte är intresserade att tillhöra landet  Skåne utan fortsätta att tillhöra Sverige, då måste det vara bestämt innan röstningen. När man väl har röstat fram att Skåne blir ett eget land så tycker jag att man borde ha kvar sitt pass, körkort mm tills man måste förnya det, annars blir det alldeles för komplicerat om alla måste byta pass och körkort. Troligt vis skulle svenskarna nog inte tycka om att skåningarna röstade för självständighet utan att resten av Sverige skulle få säga någonting om saken. Hela Sverige har hjälpt till med att bidra med penga till Skåne på olika vis. Om Skåne nu skulle blivit ett land skulle de få se sinna investeringar försvinna. Själv tycker jag inte att Skåne borde få vara ett eget land.  Kulturen, religionen, språket, företagen, näringslivet och historien är alldeles för svensk för de skull kunna kalla sig någonting annat än svenskar. Till skillnad från i Afrika där européerna skapade egna länder utan att bry sig om de som bodde där, områden som krigade mot varandra men en helt andra kulturer och religioner tillhörde nu samma land.

Fråga 2
Lyft fram något exempel på områden som idag vill bli självständigt eller som nyligen blivit det. Varför vill(e) de bli självständiga?
Sydsudan är ett land som inte för så länge sedan blev självständigt från Sudan. Kriget mellan Norr och Sydsudan är bland de längsta krigen. Det varade i 50 år. Nordsudananeserna är muslimer och sydsudaneserna är kristna, så det har varit bråk när det gäller religion. Men sen är det också så att Sudans stora olje och mineral fyndigheter ligger i Sydsudan, så det var krig om de med. Fast sen tyckte man att det fick vara nog. I fredsavtalet i Naviasha gavs självstyre till Sydsudan och ett löfte om folkomröstning om självständighet. Folket röstade för självständighet och republiken Sydsudan bildades. 
Exempel på andra områden som vill bli självständiga är Skottland och Katalonien. 
Skottland är ett eget land men är i union med England, Wales och Nordirland och bildar tillsammmans Storbritannien. Skottland var helt självständiga för länge sedan men för några hundra år sedan gick de med unionen av flera orsaker. En orsak var att skottarna skaffade sig en koloni i Amerika. Detta blev mycket kostsamt och de var då tvungna att gå med Storbritannien för att få pengar. Skottarna ville egentligen aldrig gå med 
i unionen. Den skotska kullturen skiljer sig mycket från den engelska, de har en annan kyrka. Ekonomiskt har det gått bättre för Skottland och om de går ur unionen får de mer kontroll över sinna pengar. 2015 röstade man om man skulle ur unionen eller inte. Det slutade med att de fortsatte med att höra till Storbritannien. Det är knepigt med England, Skottland, Wales och Nordirland för när det är sport brukar de i vanliga fall tävla var för sig som i t.ex fotboll. Men när det kommer till OS tävlar de som Storbritannien. 

Katalonien har också velat vara självständiga ett bra tag nu. Katalonien tillhör Spanien men de var en gång i tiden ett eget land. Det har varit många manifestationer för katalansk självständighet. Många Katalaner tycker inte att de är speciellt spanska, de har till och med ett eget språk katalanska, de har också helt andra traditioner. Däremot  har de inte haft en röstning om självständighet än.

måndag 12 oktober 2015

Träningsdagbok

PÅ tisdagslektionen skulle vi redovisa vår dans för de andra. Det gick helt okej, vi var relativt synkade och vi gjorde samma steg samtidigt. Det gick som jag hade tänkt mig. Min egna insats kan jag häller inte klaga på.

Träningsdagbok

Samma dag som när vi var på friskis och svettis hade vi träning med laget. Det var ett ganska lugnt pass men det var ändå kul. Man var inte helt slut efter passet men som sagt var vi i skolan på friskis.

Träningsdagbok

På idrotten var vi på friskis och svettis. Vi hade 2 tuffa pass med spinning och gym. De var som sagt väldigt tuffa om man gjorde sitt allra bästa. Men det var också väldigt kul.

Kinesiska muren från månen

Kinesiska muren från månen 
Enligt källorna som jag har använt mig av är det omöjligt att se kinesiska muren från månen. Själv tror jag inte häller att man kan se muren från månen med blotta ögat. Muren är alldeles för smal, bara 4 meter bred samt så smälter muren in bra i terrängen. En ligg minna källor kan man inte se en ända mänsklig byggnad från månen som är 38000 mil från jorden. Källorna som jag har använt är snsb.se, vagabond.se, so-rummet.se, missuppfattningar.se och epochtimes.se

Från skala från 1 till 5 är jag 5 alltså helt säker. Man kan inte se den Kinesiska muren från månen, mina källor instämmer helt om den saken.

Jag har använt mig av fyra källor, Swedish National Space Board (snsb) värkar vara en väldigt pålitlig källa för sidan handlar om rymden och dem som har källa är forskare som forskar om rymden. Vagabond är inte en sida som jag har hör talas om men den verkar vara en stor hemsida, men bara för att hemsidan ser pålitlig ut behöver den inte vara det, men denna källan verkar stämma. SO-rummet är en stor och pålitlig källa. Missuppfattningar är kanske inte den bästa källan för att det är inte mycket text, men den verkar ha rätt. Epochtimes verkar vara en ganska pålitlig källa för att de tar hjälp av astronauter som varit på månen för att bevisa att man inte kan se muren.

Astronauten Neil Armstrong var det som startade denna myt när han påstod att han såg den Kinesiska muren från månen.

Källor
http://www.snsb.se/sv/Om-rymdstyrelsen/Team-blogg/Goran-Bobergs-blogg/Dates/2010/11/Kan-man-se-kinesiska-muren-fran-manen/ http://www.vagabond.se/artiklar/artiklar/20100818/10-myter-om-varlden http://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/kinesiska-muren http://www.missuppfattningar.se/kinesiska-muren-kan-inte-ses-fran-manen/ http://www.epochtimes.se/Myt-att-kinesiska-muren-syns-fran-manen-a10638.html 

torsdag 8 oktober 2015

Tänk efter 2:1

T1  Förklara varför (–2) är större än (–5).
Svar: För att 0 är större än alla minustal. (-2) är närmre 0 än (-5) så därför är (-2) större än (-5).
T2
a
  Förklara varför (–5) – 3 = (–8) och varför 5 – (–3) = 8.
Svar: För att negativ 5 minus 3 blir som 5+3 fast negativt, alltså (-8). 5-(-3) är det minus minus. Minus minus blir plus för att det kan inte vara inte inte, alltså blir det 5+3=8.

b Vilka olika betydelser har minustecknen i 5 – (–3) = 8?
Svar: Minustecknet efter 5 betyder att det är subtraktion. Minustecknet innanför parentesen betyder att 3 är ett negativt tal alltså (-3).
T3
a
 Vad menar man när man säger: ”plus minus noll”

Svar: Plus minus noll betyder att svaret kan vara mer eller mindre än något.

b Vilken är lösningen till ekvationen x + 6 = 4?

x+6=4
4-6=x
4-6=(-2)=x
(-2) plus 6 blir 4
Svar: x är (-2)

c Det tog lång tid innan man började räkna med negativa tal, trots att man länge använt subtraktioner. Varför?

Svar: För sa man att 0 var det minsta talet som fanns. Man började inte med negativa tal förrän på 1700-talet.


måndag 5 oktober 2015

Orka plugga 2

Film 1, Så panerar du din pluggtid
Filmen handlar om hur man kan planera. T.ex att göra upp ett schema om när man kan göra läxor eller när man tränar och är med kompisar. Om man hade svårt att komma igång är det bäst om man gör de lättaste uppgifterna först.

Film 2, Förenkla skolarbetet med delmål
Filmen handlar om att man ska ha delmål. T.ex om man pluggar inför ett prov är det lättast om man pluggar in en del för istället för att försöka plugga in hela direkt. Man kan tänka att man går upp för en trappa. Man kan inte ta ett stort kliv upp för hela trappan utan man tar ett steg åt gången.

Film 3, Bra pluggstrategier är viktigare än talang
Filmen handlar om att bra strategier är viktigare än talang. Alla kan bli bra på saker om man har rätt strategi. Om man har talang men inte en strategi kommer man inte långt.

Film 4, Du måste öva för att bli bra
I filmen säger de att man blir inte bra på något om man inte övar. Man ska övar och övar och utmanar sig själv tills man klara det. Zlatan hade inte varit lika bra som man han är nu om han inte hade tränat.

Film 5, Jobbiga lärare kan vara bra lärare
I filmen får man reda på att den läraren man tycker minst om kan vara den bästa. Om en lärare pushar en hela tiden betyder de att de bryr sig om hur det kommer att gå för en.

fredag 2 oktober 2015

HK frågor

Jag kan köpa miljömärkta saker., som Svanenmärkta produkter och Kravmärkt mat. Om maten är Kravmärkt har maten gjorts på ett schyst sätt, maten är inte besprutat. Kläder är inte besprutade med olika saker som är dåliga för miljön om kläderna är Svanenmärkta t.ex.