onsdag 25 februari 2015

Inlämningsuppgift HK

                               Matsmältningssystemet


Maten har en lång väg genom kroppen tills den blir vår avföring. Så här går det till när kroppen smälter maten man äter.

1: Maten börjar med att brytas ner i munnen. Tänderna maler och sönderdelar maten. Sen blandas maten med saliv som spottkörtlarna har skapat. Saliv innehåller enzymet amylas som påbörjar nerbrytningen av stärkelsen.

2: Maten åker sedan ner i matstupen som leder maten till magsäcken. I matstrupen finns det muskler. Det är de musklerna som pressar fram maten till magsäcken. Den tekniken är så effektiv så att även tarmarna använder sig av tekniken.

3: Maten kommer sen till magsäcken. I magsäckens vägg finns det muskler. Musklerna är till för att blanda maten. Samtidigt påverkan maten av en magsaft som finns i magsäcken. Magsaften heter saltsyra. Saltsyran är till för att döda bakterier. Men den dödar inte alla. saltsyran ger skydd mot parasiter. Magsäckens vägg är klädd med en slemhinna som skyddar magsäcken mot syran.

4: Tolvfingertarmen är nästa steg som maten kommer igenom. Tolvfingertarmen har fått sitt namn för att den är ungefär lika lång som tolv fingrar är på bredden.

 Det kommer bukspott från bukspottkörteln till tarmen. Bukspottet innehåller enzymer som bryter ner protein, kolhydrater och fett. Bukspott neutraliserar en del saltsyra så att tarmen skyddas från syran.

I levern bildas det en vätska som heter galla. Gallan sparas i gallblåsan. Sedan tömmer gallblåsan gallan i tolvfingertarmen. Gallan är till för att dela upp fettet i små droppar. Det blir då lättare för enzymerna att komma åt fettet.

5: Efter tolvfingertarmen kommer tunntarmen. Tunntarmens uppgift är att ta upp näringsämnen från tarminnehållet. Som vitaminer, mineralämnen, kolhydrater och fett  som tolvfingertarmen brutit ner. Blodet tar sen upp näringsämnena. Sedan rinner blodet i tunna blodkärl som finns i tarmen.

6: Därefter kommer tjocktarmen. Där tunn och tjocktarmen möts finns det en sak till. Den heter blindtarmen. Blindtarmen uppfyller inget syfte och är egentligen helt onödig. Antagligen hade blindtarmen ett syfte från början. Men sen hade människan inget behov av blindtarmen. Men trots det har vi den kvar.

Tjocktarmen är till för att suga tillbaka vatten till kroppen från avföringen så att avföringen blir lagom fast.
Det finns bakterier i tjocktarmen som är nyttiga för oss. De bakterierna äter det näringsämnena vi inte behöver.

7: Sista delen av matsmältningssystemet är ändtarmen. Ändtarmens uppgift är att skicka ut avföringen från kroppen


Bild på matsmältningssystemet.






















Källor:
cc search
wikipedia
www.glerupslms.se/ TitanNo biologi.
s_tarmkanal.gif
                                   


                             Cellandning/respiration


En cell använder sig utav druvsocker och fett för att få energi. Men förbränningen av druvsocker kräver mycket syre.Det kallas för cellandning eller respiration. En synonym till cellandning är inre andning. Dena processen kallas för cellandning. Cellandningen är en kontrollerad och lugn process som inte blir varm. Det brinner inte på ett vanligt sätt i en cell.

Cellandningen pågår i speciella delar i cellen. De delarna heter mitokondrie. Mitokondrierna fungerar som cellens kraftverk. Det är där förbränningen av  druvsocker och fett pågår.

Under förbränningen bildas det koldioxid och vatten. Koldioxiden måste lämna både cellen och kroppen. Koldioxiden bildar kolsyra och det är en giftig gas. blodet tar upp koldioxiden och transporterar den genom lungorna och då släpps den sen ut i luften.

Om man anstränger sig mycket så kan det hända att kroppen inte hinner transportera ut tillräckligt mycket syre ut till cellerna. Utan syret vid cellandningen bildas mjölksyra. Mjölksyran gör så att man blir trött i musklerna. Om man inte anstränger sig lika mycket så kan syret transporteras till cellerna och då kan mjölksyran till slut brytas ner. Sen blir mjölksyran till koldioxid som man andas ut. 


Bild på Cell med mitokondrie






Källor
Erukayotic-Cell(animal9.jpg
Wikipedia
www.gleerupslms.se
TitanNo Biologi


                                 Näringsupptag.


Näringsupptag är när maten är i tunntarmen så samlar tarmen upp all näring som t,ex vitaminer mineral och salter. I tarmen finns det finns det  en slemhinna som är kläd med tarmludd. Tarmluddet innehåller blodkärl. Det är tarmluddet som suger ut all näring från tarminnehållet. Tunntarmen är fem meter lång. Tunntarmen är mycket veckad. Tarmen är veckad för att det ska vara lättare för tarmluddet att ta upp all näring. Om man hade vecklat ut tunntarmen skulle den blivit lika stor som en tennisplan..Det tar tre till fem timmar för avföringen att passera tarmen. Det tar så långt tid för att tarmluddet måste samla  ihop så mycket näring som möjligt av avföringen. 

 Blodet tar sen upp näringsämnena. Sedan rinner blodet i tunna blodkärl som finns i tarmen. Blodet transporteras sen till levern. Sedan ut till resten av kroppen. Näringen lagras i levern och sen släpper ut den så att det bli jämn sockerhalt i kroppen.

Bild på tunntarmen.







Källor
Wikipedia
1177 Vårdguiden
TitanNo Biologi 
www.gleerupslms.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar