måndag 23 november 2015

Industriella revolutionen del

I den första delen skall du redogöra för de bakomliggande orsakerna till den industriella revolutionen. Här vill jag att du redogör för hur jordbruk, arbetskraft, kapital, råvaror och uppfinningar spelar in.

Industrialiseringen började i England. Den stora orsaken till industrialiseringen var att man gjorde nya reformer i jordbruket. Istället för att alla bodde i en by där man hade flera små tegar att odla på fick man en stor åkerplätt. På så sätt producerade man mer. Förr var man tvungen att villa jorden innan man kunde odla på den igen. Det kunde ta cirka tre år. Men nu kunde bonden ge jorden gödning så att man kunde odla åkern varje år. Detta gjorde att produktiviteten ökade kraftigt. Efter de nya reformerna bodde man inte tillsammans  i små byar. Mycket av den gemenskapen bönderna hade försvann. 

De rika jordägarna tog snabbt över de fattiga böndernas marker. Många bönder blev då utan mark. Det nya jordbruket var så effektivt så man inte längre behövde lika många arbetare. De arbetslösa bönderna sökte sig då till städerna där de kunde söka jobb i fabrikerna. På fabrikerna fick arbetarna arbeta i långa tunga skift får låg lön. Även barn arbetade i fabrikerna för att dess familjen skulle klara sig. 

På 1700-talet gjordes en rad uppfinningar som skulle underlätta industrialiseringen. Spinnmaskinerna och vävmaskinerna uppfanns och då kunde man producera mer tyg än någonsin. Ångmaskinerna hade funnits sedan början av 1700-talet, men den användes främst till att pumpa upp vattnet ur gruvor. Snart var det någon som kom på att man kunde använda ångmaskinerna som drivkraft i fabrikerna. Ångmaskinerna var den viktigaste drivkraften i fabrikerna. Men även transporterna förenklades med hjälp av nya uppfinningar så som ånglok och ångbåtar.

Det var dyrt att äga en fabrik. Man var tvungen att köpa maskiner och ge arbetarna löner. En del hade inte råd med det. Så många vände sig till kapitalägarna för att få pengar. Som tur var, var det många som var villiga att satsa på de nya industrierna. För vissa var dessa satsningarna väldigt lönsamma.

Många av de som blev kvar som bönder på landsbygden gick över till fårskötsel. De krävde mindre arbetskraft än till exempel grisar och höns. Fåren gav också ull. Ullen var en viktig råvara för textilindustrin. Man spann ull och detta vävdes sedan till ylletyg. Från många av Storbritanniens kolonier importerade råvaror som sedan förädlades i fabrikerna. Till exempel bomull från Indien. Sedan kunde man sälja vidare det färdiga tyget.

I Storbritannien utvann man mycket järnmalm. Men det krävdes väldigt mycket bränsle. På den tiden använde man trä som bränsle. Det fanns inte så mycket skog i Storbritannien så de fick köpa trä/bränsle från andra länder som t.ex Sverige. Så gjorde man tills en järnbruksägare lyckades framställe ett nytt bränsle av stenkol. Detta bränslet kallas för koks. Som tur var för britterna fanns det gott om stenkol i Storbritannien. Så nu var de inte längre tvungna att importera dyrt bränsle från utlandet. Koks användes inte bara som bränsle till att utvinna järn. I nästa alla fabrikerna under industrialiseringen använde man koks som bränsle för maskinerna. Att utvinna stenkol för att göra koks blev då en stor industri i Storbritannien. För att möta behovet av stenkol öppnades många kolgruvor. Dessa lockade till sig många fattiga arbetarfamiljer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar