onsdag 17 december 2014

Historia slutuppgift

Slutuppgift-Antikens Grekland och Romarriket.

Folket
I de romerska och grekiska samhället var det männen som bestämde. I Grekland när det var Olympiska spel fick inte kvinnorna se på. I romarriket när det var gladiatorspel fick kvinnorna sitta högst upp i arenan. Männen var de som fick sitta i senaten och vara med och bestämma i demokratin i Aten. Kvinnorna hade inte rösträtt. De skulle vara hemma och ta hand om hemmet och barnen. När de hade ont om mat var det mannen som fick äta först. I Grekland skulle kvinnan producera soldater som skulle försvara landet. Det var aldrig en kvinna som hade makten i varken Rom eller Grekland. Man hade inte rätt till utbildning om man var en kvinna för att det sågs vara onödigt för att de skulle ju bara ta hand om hemmet och barnen. Mannen hade det oftast bättre än kvinnan. Kvinnan giftes bort när de var cirka tretton år eller till och med yngre av sin fader. En rik familj ska gifta bort sin dotter till en annan rik. Kvinnorna skulle föda barn. Det ledde till att många kvinnor dog i barnsäng. De levde i snitt tills de blev trettio. Mannen kvinnan gifte sig med brukade vara mer än dubbelt så gammal. Skälet till att de var så mycket äldre var för att mannen skulle försörja familjen så de var tvungna att arbeta innan de gifte sig. Om de gifte sig så hade kvinnan ingen rätt till att få pengar eller ens behålla sina barn. I förhållande till grekiska hade romerska kvinnorna det bättre. Kvinnorna i Rom fick gå ut på stan och handla mat, de fick gå och se på teater och till och med se gladiatorspel.

Religon/Kultur
De båda kulturerna hade i början polyteism (bad till olika gudar)  som religon. Gudarna  som  romarna tillbad var från början grekiska och etruskiska gudar. De bytte bara namn på de olika gudarna.T,ex Zeus och Jupiter var samma gud. Men de gjorde så att gudarna skulle vara mer romerska. De gjorde statyer och målningar på gudarna med romerska kläder.
Det ändrade också myterna. De hade olika gudar att be till vid olika tillfällen. De romerska soldaterna bad t,ex till krigsguden Mars medan grekerna bad till Ares. Man hade olika arrangemang för de olika gudarna. De olympiska spelen var för att hedra den grekiska guden Zeus. De sa att var fjärde år hade gudarna sporttävlingar. Grekerna hade de olympiska spelen på platsen Olympia. Namnet Olympia är uppkallat efter Olympos som var gudarnas hem. Olympia var då en helig plats och det var bara präster som fick vistas där när det inte var olympiska spel. Innan atleterna skulle tävla var de tvungna att be böner.

Politik
Grekernas och romarnas politik byggde på samma sak i början. Att ingen skulle ha ensam makt. Romarna hade en senat. Senaten bestod utav ett antal politiker som bestämde. Av dem var det två som hade mer makt (konsuler). Konsulerna fungerade som presidenter. De hade makten i två år och sen var det två andra som fick makten. Men senare skulle romarna bli ett kejsardöme. Senaten var fortfarande kvar men de hade mycket mindre makt. I Rom fick inte de fattiga vara med och bestämma över huvud taget. Det var bara de rika patricjerna som hade makten. I Senaten satt det en man var från de finaste familjerna. Det var bara soldaterna i Atens arme som fick bestämma och säga vad de tyckte.  Vare sig i Aten eller Rom hade kvinnorna något att säga till om i politiken. Det var ingen skillnad om man var rik eller fattig i Aten så länge man hade rösträtt. Det var handuppräkning och alla hade en röst var och inte mer. I Aten var det männen som var med i Atenska försvaret eller gardet som hade rösträtt men det var bara cirka var tionde man.

Arv från Antikens Grekland
Grekerna har gett oss matematiken. Allt blir lättare med matematik som till exempel när man skall betala skatt och bedriva handel. När man skulle bygga stora byggnader som Akropolis då behövdes matematik för att räkna ut hur stor varje del ska vara eller hur man ska få plats med föremålet. Från början var dessa nya grejen till för göra det lättare inom  jordbruk och astronomi. När man ska handla så behövs matematik. Detta är viktigt när ett land bytte varor och idéer med varandra. Matematik har varit en av de stora anledningarna till att människan har kommit så långt. Många uppgifter som verkar omöjliga är väldigt enkla med hjälp av det. Matematiken är den viktigast genombrottet sen man lärde sig att hantera eld.

Har det förändrats?
Matematiken har inte ändrats så mycket. Vi har utvecklat matematiken genom åren med hjälp av fler formler som inte fanns under antikens Grekland. Matematiken förenklades ytterligare när vi fick de arabiska siffrorna. Förr var det bara de smarta och rika som kunde matematik men idag kan nästan vem som helst lära sig det. Idag kan vi använda matematik  till det mesta. 

Arv från Romarriket. 
Av romarna har vi fått kristendomen. Den är nu den största religionen i världen. Den kristna påven är en av de äldsta titlarna som finns kvar i dagens samhälle. Cirka 70 e.kr gjorde Judea i nuvarande Israel  uppror mot romarna. Upproret slogs ner av den romerska generalen Vespasianus och hans son Titus som senare båda två skulle bli romerska kejsare. Deras arme besegrade Judea  och brände bland annat ner det heliga templet i Jerusalem. Som straff för att de gjorde uppror fick inte judarna bo kvar i det heliga landet. Detta ledde till att judar och de tidiga kristna spreds ut  i hela romarriket. därmed spreds kristendomen. I början tyckte man inte om de kristna och dödade en hel del av dem. Men tillslut var även de romerska kejsarna kristna. Konstantin var den första kristna kejsaren. Efter romarrikets fall var kristendomen den största religionen i Europa. De kristna européerna åkte till Amerika och Afrika och då spred kristendomen ytterligare. Idag är kristendomen fortfarande den största religionen tack vare romarna.


Har det förändrats?

Idag har vi olika sorters kristendom. Nu kan man t,ex vara katolik, ortodox och protestant. Men religionen bygger fortfarande på de det gjorde under romarrikets tid. Det är samma berättelser och profeter som då. För katolikerna har påven fortfarande den högsta positionen i kristna världen förutom gud själv. 

tisdag 9 december 2014

Uttvärdering Bild.

Planering/skiss
Uppdraget var att göra en serie bild.
Syftet med bilden är att man ska kunna förstå vad bilden handlar om genom inte bara läsa texten utan att se på bilderna också. Bilden ska innehava figurer som skulle ha flera olika ansiktsuttryck. Min bild ska vara rolig och händelserik. De material jag kommer att behöva en blyertspenna, färgkritor, och ett papper.

Halvvägs genom arbetet
Mina figurer är ganska detaljrika. Så jag blev tvungen att rita lika noggrant i varje bild. Det var ganska svårt och tog långt tid. Jag har ändrat en sak. Jag hade tänkt ha filmridåer men jag tog väck dem för att de skulle tagit för mycket plats.

Arbetet är klart och redovisat
Det blev nästan som jag hade tänkt. Mina figurer blev bra och noggrant gjorda. Men min bakgrund blev inte den bästa. Bakgrunden var. De andra förstod budskapet att man inte ska köra för fort. De förstod innehållet bra och de tyckte att serien var rolig. Jag kunde gjort en jämnare bakrund. Mina pratbubblor kunde blivit lite finare. Jag kunde lagt mer tid på att göra pratbubblorna fina. Jag har lärt mig hur man gör serier på rätt sätt. Jag har lärt mig vad närbild, totalbild är och hur man ritar dem.





onsdag 5 november 2014

Separationsmetod/Blandningar kan delas upp

Separationsmetod/Blandningar kan delas upp

Uppgift
Du får en blandning av jord,grus,vatten,salt och karamelfärg.
Uppgiften är att dela upp de olika ämnena.

Syfte
Visa att man på egen hand kan planera och utföra ett försök.
Skriva en laborationsrapport.
Söka och använda information. Läs s 32 (de två första styckena) och s33.
Lära sig deolika separationsmetoderna.

Hypotes
Jag tror att vi kommer att lyckas att dela upp allt  för utom lite karammelfärg som kommer att vara kvar i vattnet.

Material 
sil, filtrerings papper ,glasbägare,skålar,tratt.Kol

Utförande
Sila vattnet med en sil så att de större gruskornen och jorden  inte skulle komma med vattnet. Se använd ett filter papper så att man brev av med de mintre gruskornen och lite salt. Häl i lite kolkorn i ett filtreringspapper för då får man bort karamellfärgen från vattnet.

Resultat 

Se på bilderna. Karamellfärgen var i kolet.       

tisdag 4 november 2014

Sverige karta

Reflektion
1:Bra form på landet. Naturlig och tydlig bild. 
 Många platser på kartan.
 Granländerna är på rätt plats.

 Kunde haft fler platser i mellersta Sverige.

2: Jag gjorde Sverige för rak. Jag kunde gjort kartan mer böjd. Jag kunde gjort Skåne lite mindre.
   
                    Svårt/Lätt
 Det var lätt att skriva de plasterna som låg där nere i Sverige. Det var lätt att rita stora platser som              Vänern och Gotland. Det var lätt att sätta ut granländerna.  Det var lätt att sätta ut alla haven.

 Det var svårt att rita Sverige snyggt men ändå ha med många platser. Det var svårt att göra små detaljer. Det var svårt att komma ihåg var alla platserna hette.

torsdag 23 oktober 2014

Uran

                                         URAN

Jag valde Uran för att de används för att göra energi genom kärnkraft. Kärnkraft är en viktig energikälla och om det inte hade funnits Uran hade vi haft den energikällan.

                                   FAKTA

Atomnummer är 92. Vilket atomnummer ämnet har beror på hur många protoner ämnet har. Uran har 92 protoner. Har ett aggregationstillstånd som är fast.
Uranets kokpunkt är 3818°C och en smältpunkt på 1132°C. Uran är en metall. Uran har en densitet på 18,97g/cm3 och en atommassa på 238,0289u. Uran är radioaktivt men det beror på vilken isotop det är. Så uranet kan vara mer eller mindre radioaktivt. Isotoper är varianter av samma grundämne men där antalet neutroner är olika. Uran som är en metall har det högsta atomnumret av de naturliga grundämnena.



                                         U
U är en atommassenhet. Det är den måttenheten som man använder när man mäter atomers och elementarpartiklars massa. Elementarpartiklar är de  minsta delarna av en atom som t,ex elektroner och kvarkar.

                              Utseende

   Ser ut som vanlig metall. Inte grön som i filmer.
                 
                                       

                               











                                UPPTÄCKARE

 Upptäcktes år 1789 av en man som hette Martin Heinrich Klaproth som också upptäckte andra ämnen som Zirkonium och Cerium. Martin Heinrich Klaproth var en apotekare från Berlin i Tyskland. Föddes 1743 i Wernigerode och dog 1807 i Berlin.

                                  Utvinning

Man utvinner uran från berggrunden. Sverige har en berggrund som är rik på uran.

                                 Användning
Man använder uran när man producerar kärnkraft men även när man ska göra kärnvapen. Atomubåtar drivs ut av kärnkraft.

 


                                


                          Källor


                         http://sv.wikipedia.org/wiki/Uran                         
                        http://search.creativecommons.org                         
                          http://www.gleerupslms.se/gbook/v3/index.php?id=55                                                                                         
                       radarsyon.jpg 
              http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Martin_Heinrich_Klaproth.jpg                         












onsdag 15 oktober 2014

Idrotts reflektion.

 Idrott

1: Att hoppa höjdhopp med bra teknik så att jag kan hoppa högre och snyggare. Att man ska vika ryggen i luften så har man fortfarande farten och höjden för att komma över höjden. Det är lättare att komma över hindret om man viker sig över hindret i luften. Man ska hoppa från ett vist ställe så att man inte hoppar in i stången eller att man inte hoppar så att man landar utanför mattan.

2: Det jag har lärt mig att det är  svårt att orientera och läsa av kartan.  För att om man läser av kartan bara lite fel kan man gå vilse och det är inte bra. Ett litet fel på kartan är ett stort problem i verkligheten.

3: Jag behöver arbeta med att kunna reflektera bättre och att kunna skriva om det jag har gjort och det jag tycker på idrotten. Jag vill kunna läsa av kartan bättre så att jag inte går vilse. De här sakerna kan jag ha nytta av i framtiden.

torsdag 2 oktober 2014

Läslogg

 LÄSLOGG.

Boken jag läser om heter Motståndarna. Det handlar om en tjej som heter Tove och en kille som heter Noel. Båda älskar fotboll och de tror att de båda hejar på samma lag men så är det inte för att i själva verket hejar de på två helt olika lag AIK och Hammarby och de två lagen är stora rivaler.                Vart annat kapitel handlar det om Tove och var annat  handlar det om Noel. 

Personen jag granskar är Tove. Tove bodde i Glasgow i fyra år men sen flyttade hon och hennes familj tillbaka Stockholm. Tove är en fotbolls älskare och hon hejar på AIK. Hon träffar en kille som heter Noel som är lika gammal som henne. Noel gillar fotboll lika mycket som henne och de tror att de hejar på samma lag men egentligen hejar Noel på rivalerna Hammarby.

Jag tror att Tove kommer få reda på att Noel hejar på Hammarby och då tror jag att de kommer bli ovänner. Men sen tror jag att Tove och Noel kommer att på något sätt anpassa  sig till situationen och bli vänner igen.

En sak Tove och Noel kunde ha gjort är att berätta för varan vilket lag de hejade på och då hade de fått veta att de inte stötar samma lag.

Jag tycker att Tove är snäll,envis och sportig. Tove kan vara lite blyg ibland och vet kanske inte alltid vad hon ska säga. Tove tar saker ofta för givet som till exempel att Noel hejar på AIK.  Jag tycker att Tove är lik mig på några sätt att hon är snäll och sportig.


Vida- mycket,långt,stort
I Skåne kan se vida

måndag 29 september 2014

Motståndarna.

Jag har läst Motståndarna av Arne Norlin och Anders Palmer.En tjej som heter Tove och en kille som heter Noel blir vänner ner på gården i bland lägenheterna i södra Stockholm.Vi får veta hur det går i denna vänskap som bjuder både på bra och dåliga ögonblick.Tove och Noel är lika gamla och tycker om fotboll lika mycket men ibland uppstår det konflikter på grund av att de hejar inte på samma lag utan Noel hejar på Hammarby och Tove på AIK.Noel har en bror som är en riktig Hammarbysupporter och han kan ibland också vara n riktig bråkstake.Toves pappa han var AIK´s nya stjärnspelare och när Noels bror Tobbe får reda på att Mikael Stoltz som Toves pappa heter bor i närheten planerar han att göra något mot honom så Tobbe får vara med i Hammarbys huligangrupp.Tove hade också kommit hem Glasgow efter att hennes pappa hade spelat i Celtic i fyra år.

Jag tycker att boken var bra för att den var gjord för att en i minn ålder skulle läsa den.Boken är också bra om man sportar och jag spelar handboll så då var den perfekt för mig.

Boken hade inte så mycket handling också kunde många händelser vara ganska lika varandra.Inte så mycket variation i boken.Inget speciellt hände.

En intressant sak var att innan Tove och Noel inte visste att de inte hejade på samma lag så gick det jätte bra för dem men när de visste att de inte höll på samma lag blev det kaos.

Jag tycker att boken behandlas positivt till mitt intresse men jag tycker att den inte är speciellt verklighetstrogen för att det är inte troligt att Noel och Tove inte får reda på att de inte hejar på samma lag när de har varit vänner i några dagar.

Jag tycker att boken passar personer som är tolv till fjorton år gamla.

Boken får tre av fem stjärnor.


torsdag 25 september 2014

A letter to Happy

We have been hunting since we were cavemen.

I think hunting isn't wrong because humans have been hunting since they were cavemen. Other animals hunt so why can´t we do it too.

We have strict rules when we hunt. For example we have special times when we can hunt animals. We are not allowed to hunt animals that are under threat  of extermination and  when the animals get offspring. I think it´s right with hunting. We can´t live without meat.

Elias Bengtsson 13 Lund.

Blandning-Kemisk förening.

Uppgift.

Undersök svavel-järnpulvers egenskaper.Blanda ämnena och upphetta dom.Undersök egenskaper efteråt.

Syfte.

Lära sig om blandning och kemiskt förening.Träna på att laborera,använda brännare och skriva laborationsrapport.

Material.

1 Svavel 7g 
   Järn 4g                    

Hypotes
Vi tror att det blir ett nytt ämne.

egenskaper

Järn är magnetiskt är grått användbart.

Svavel är gult ser gott ut.

Vi väger upp ämnena och sen blandar vi upp dem. Sedan försöker vi dela upp ämnena och sen ska vi värma upp ämna.

Resultat.
Ämnet som blev till när man smälte järnet och svavlet heter Järnsulfid
När vi smälte ämnena blev det ett nytt ämne som var magnetiskt.Ämnet var hårt.

Felkällor

Allas experiment blev inte lyckade så att man fick använda sig av en annan grupps resultat och material.

NO:Smälta is koka vatten.

uppgift 
Smält isbitar,koka vatten

Syfte 
Träna på att laborera och använda brännare. Lära sig om de tre tillstånden fast-flytande-gas.

Material 
Termometer,trefot,glasbägare,isbitar,brännare,galler,mobil med tidtagning.

Utförande 
1: Lägg isbiten i glasbägaren lägg bägaren på gallret uppe på trefoten
2:Tänd brännaren ha trefoten över den.
3:Mätt temperaturen i akta när isen smälter och när vattnet kokar.
Hypotes
Läraren glömde påminna oss om att skriva hypotes.


      

Resultat

uppgift 
Smält isbitar,koka vatten

Syfte 
Träna på att laborera och använda brännare. Lära sig om de tre tillstånden fast-flytande-gas.

Material 
Termometer,trefot,glasbägare,isbitar,brännare,galler,mobil med tidtagning.

Utförande 
1: Lägg isbiten i glasbägaren lägg bägaren på gallret uppe på trefoten
2:Tänd brännaren ha trefoten över den.
3:Mätt temperaturen i akta när isen smälter och när vattnet kokar.
Hypotes
Läraren glömde påminna oss om att skriva hypotes.


      

Resultat
uppgift 
Smält isbitar,koka vatten

Syfte 
Träna på att laborera och använda brännare. Lära sig om de tre tillstånden fast-flytande-gas.

Material 
Termometer,trefot,glasbägare,isbitar,brännare,galler,mobil med tidtagning.

Utförande 
1: Lägg isbiten i glasbägaren lägg bägaren på gallret uppe på trefoten
2:Tänd brännaren ha trefoten över den.
3:Mätt temperaturen i akta när isen smälter och när vattnet kokar.
Hypotes
Läraren glömde påminna oss om att skriva hypotes.


      

Resultat





Slutsats
Vattnet var inte 100°C när det kokade utan var bara 92°C eftersom det var i bubblorna som det var 100°C så har vattnet ändrats till gasform så det är gasen som vi kan se som bubblor. Vattenmolekylerna blir gas som stiger upp i  luften.Vatten i flytande form kan inte vara 100°C utan bara som gasform.

Felkällor

Alla fick inte lika mycket vatten,termometrarna var kanske inte exakta,man hade brännarna på olika lågor och temperaturer.

onsdag 24 september 2014

Läslogg

 LÄSLOGG.

Boken jag läser om heter Motståndarna. Det handlar om en tjej som heter Tove och en kille som heter Noel. Båda älskar fotboll och de tror att de båda hejar på samma lag men så är det inte för att i själva verket hejar de på två helt olika lag AIK och Hammarby och de två lagen är stora rivaler. Vart annat kapitel handlar det om Tove och var annat  handlar det om Noel. 

Personen jag granskar är Tove. Tove bodde i Glasgow i fyra år men sen flyttade hon och hennes familj tillbaka Stockholm. Tove är en fotbolls älskare och hon hejar på AIK. Hon träffar en kille som heter Noel som är lika gammal som henne. Noel gillar fotboll lika mycket som henne och de tror att de hejar på samma lag men egentligen hejar Noel på rivalerna Hammarby.

Jag tror att Tove kommer få reda på att Noel hejar på Hammarby och då tror jag att de kommer bli ovänner. Men sen tror jag att Tove och Noel kommer att på något sätt anpassa  sig till situationen och bli vänner igen.

En sak Tove och Noel kunde ha gjort är att berätta för varan vilket lag de hejade på och då hade de fått veta att de inte stötar samma lag.

Jag tycker att Tove är snäll,envis och sportig. Tove kan vara lite blyg ibland och vet kanske inte alltid vad hon ska säga. Tove tar saker ofta för givet som till exempel att Noel hejar på AIK.  Jag tycker att Tove är lik mig på några sätt att hon är snäll och sportig.


Vida- mycket,långt,stort
I Skåne kan man se vida omkring.

ärvt-ärva
Tove har ärvt sin pappas envishet.

fräknar- pigmentfläckar
Tove har många fräknar.

krumbuktande - omständlig , kruserlig
Tove bugade ganska krumbuktande.
forza  - framåt
Forza Hammarby.

nojig-galen,tokig
Noel kan vara ganska nojig ibland.

av Elias Bengtsson 

Miljöbeskrivning

Miljöbeskrivning.

Boken utspelas i Stockholm och det är en stor stad och där känner alla inte alla. Dom bor i södra Stockholm. Tove och Noel bor i lägenheter och brukar hänga nere på gården och där finns det ett mål. De hänger också i en park där det finns en sjö där folk badar. Boken utspelas också på Råsunda och det är en stor fotbollsarena. Tove och Noel är kompisar men det är nog bara för att de tror att de hejar på samma lag. Det kan vara mycket rivalitet i staden för att det finns så mycket fotbollslag där.

Det är ofta så att fotbollslag kan vara enorma rivaler framför att om lagen är från samma stad. Fotboll kan vara som politik på grund av att till exempel inte kommer överens och att supportrarna bråkar och slås och har styrkemätningar. Det är synd att två personer som var bästa vänner inan och nu hatar varandra på grund av att de håller inte på samma lag.

konstgräs-inget riktigt gräs,konstgjort,plast
De ska bygga en ny fotbollsplan av konstgräs.

huligan-buse,bråkmakare
Den killen är en riktig huligan.

tifo-En arrangerad sak, flagga, duk,konfetti
Jag har hört att de ska ha ett tifo under matchen.

autograf-signatur,namnteckning
Jag måste få hanns autograf.

derby-lag från samma stad,ort möts
Det ska vara derby nästa vecka mellan AIK och Hammarby.​

Min bild

Tove och Noel hejar på olika lag AIK och Hammarby

fredag 19 september 2014

A Letter to my teacher.

A Letter to my teacher.

Hello my name is Elias and I´m one of your students at Gunnesboskolan.I am going to write a letter to you.

I was born in Lund in the hospital.I have lived in Lund all my life.

I have a family,one mom and her name is Helena,a dad and his name is Jonas,and a brother and his name is Simon.

In my free time a watch much TV and I like sport a lot.I play Handball and I play in Lugi.lugi is a very good team.I´ve got no special hobbies but I do a lot of stuff anyway.I´ve got a lot of friends at school and in Lugi.

I don´t like homework.I like food and Handball.I like school and I like the most of the subject´s except Swedish because it´s boring.

                    Good bye.


Argumenterande text.

Argumenterande text.

Jag tycker att vi ska ha mer idrott i skolan för att det är bra för hälsan.

PÅ svenskidrott.se fick jag veta att folk som idrottar har bättre koncentrationsförmåga samt inlärningsförmåga. Att idrotta är också bra för hälsan och det kan vara bra för de som inte idrottar över huvud taget. Skället till att de som idrottar har det lättare i skolan är att om man idrottar mycket blir hjärtat större och då har man en lägre vilopuls och då blir man inte lika stressad i skolan. Man får bättre självförtroende och man är säkrare på sig själv. När man idrottar ökar man muskelstyrkan, bättre kondition och mindre risk för skador senare i livet. Man orkar mycket mer när man idrottar också.

På SVT  fick jag veta att Sverige har man bara 56 timmar idrott per år i skolan och det är minst i hela Norden. Bara sju länder i Europa har mindre idrott i skolan och det tycker jag är för dåligt att Sverige ligger så långt ner. Europa snittet ligger på 65 timmar om året.

Svenska barn blir sämre i skolan och det kan bero på att vi rör oss mycket mindre än vad vi gjorde innan och om man rör sig mindre har man sämre koncentrationsförmåga samt inlärningsförmåga än om man hade rört sig mer.

Om man har mer idrott i skolan får man bättre resultat i skolan och bättre hälsa för livet. Det är ett bra och enkelt sätt att att höja resultaten i skolan som funkar.


Källor:www.svenskidrott.se/Barnochungdomsidrott/Idrottiskolan/,www.svt.se/nyheter/val2014/alliansen-vallofte-100-timmar-mer-idrott.